De stuwen in de Maas zorgen al bijna honderd jaar voor de bevaarbaarheid en regulering van de rivier. Rijkswaterstaat is beheerder van de stuwen en wil de rol van de bouwwerken in de omgeving versterken. Een multidisciplinaire studentengroep van de minor Bodem en ondergrond heeft de mogelijkheden onderzocht om de beleving van de stuwen te vergroten.
De stuwen in de Maas zijn ooit aangelegd om kolentransporten over de rivier mogelijk te maken. Nu zijn het markante cultuurhistorische kunstwerken die een belangrijke schakel vormen in het waterbeheer in Brabant en Limburg. De studenten van de minor Bodem en ondergrond zijn hun onderzoek gestart vanuit de rol van de kunstwerken in de omgeving en de historische en morfologische ontwikkeling van de Maas – met het bodem- en watersysteem als basis. De stuw bij Lith diende als uitgangspunt. De studenten kwamen uit op maatregelen zoals een ‘glazen brug’, ‘de stuw als schaalmodel’ en recreatieve mogelijkheden zoals een bed and breakfast, wandel- en fietsroutes en de herintroductie van het sluiswachtershuisje.
Met het onderzoek hebben de studenten niet alleen gekeken naar het systeem van de Maas en de stuwen daarin, maar ook de rol van de bodem en ondergrond en de historie daarvan een plek gegeven in hedendaagse ontwikkelingen. In mei 2017 hebben zij hun eindresultaten gepresenteerd aan hun opdrachtgevers bij Rijkswaterstaat.